Koniec kontajnerov na Šafku – Falošná hystéria

7. mája 2015, andrejabel, Nezaradené

Hystéria okolo kontajnerov na Šafku je falošná. Nikto si nemôže protiprávne privlastňovať verejné priestranstvo a ešte k tomu zadarmo a bez riadnej infraštruktúry.

Bol to pekný projekt, aktivisti, hipsteri, bajkeri, móda, všetko pokope v centre meste, v inak ošumelom parku. Starostka Rosová si chcela vylepšiť svoj imidž a podpísala zabratie priestranstva rodine Kleinertovcov na 500m2 Šafárikovho Námestia. Bez výberového konania, bez toho aby sa opýtala obyvateľov okolitých domov. Zabratie priestranstva bolo „písané“ na kultúrne podujatie, takže za ňho OZ Urban konakt nič neplatil.  Starostka však akosi pozabudla zverejniť zmluvu na webe, takže nenadobudla platnosť. OZ Urban kontakt tvrdí, že si to naivne neodkontrolovali, chudáci. Tomu by som možno ešte veril. Ale máme veriť aj tomu, že sa s Táňou nepoznali a prišli za ňou a ona im to len tak podpísala?

Kontajnery teda nemajú povolenie, nemajú riadne prípojky vody, elektriny a pod. Sú položené na sebe na obyčajných drevených hranoloch jeden na druhom. Chcel by som vidieť čo by na niečo také povedal statik. Pritom p.Kleinert už má jeden taký incident za sebou, keď mu takto položený kontajner spadol na festivale Grape, našťastie zdemoloval len auto,  nikomu sa nič nestalo.

Pravidlá platia pre všetkých a majú sa dodržiavať, ak niekto dostal kšeft po známosti a nič za ňho nezaplatil, tak je to minimálne v rozpore s etikou, ak nie podozrenie z trestného činu. Podľa VZN Starého mesta http://www.staremesto.sk/sk/vzn/showDocument/id:40030/section:city by mali za takéto zabratia platiť niekoľko 10 tisíc eur ročne. Tento príjem mohla mestská časť využiť niečo zmysluplné. Rosová by mala svoje konanie vysvetliť a ušlý príjem mestskej časti doplatiť – buď ona alebo OZ Urban kontakt. Bez ohľadu na to, aké prospešné aktivity sa tam konali.